Ane Gudrun fortæller om baggrunden for forlag og Solvej

Selvom børnebog og regnskov måske ikke ligefrem rimer på hinanden, så har forfatter og illustrator Ane Gudrun alligevel fået dem til det.

Ane Gudrun

Det var den mærkelige tid under Corona-nedlukningen, at Ane Gudruns hjerne begyndte at rumstere med nye ideer.

”Jeg så billeder af delfiner i Venedigs gader. Billeder af broer, som ikke har været synlige i mange år, dukke frem af smoggen, tilmed har himlen ikke, i moderne tid, været så blå, fordi flytrafikken nu var indstillet, og det sætter da nogle tanker i gang,” siger Ane Gudrun.

Hver dag i Corona-nedlukningen gik Ane Gudrun med sin datter et sted i naturen. Timevis af gåture i det lave vand i gummistøvler, og kærligheden til naturen blev mere nærværende. Den kærlighed fik Ane Gudrun til at sætte et nyt projekt i gang.

”Jeg har udgivet mange børnebøger på flere forskellige forlag, og alle mine bøger er direkte eller indirekte noget børnene kan bruge i deres hverdag. Jeg har skrevet bøger om mangfoldighed, om samme-køns-forældre, om at sige fra, om kærlighed til naturen, om årstidernes skiften, om mobning osv., så jeg er vant til at arbejde ud fra principper om at ville gøre en forskel,” udtaler Ane Gudrun.  Men børnebogsforfatteren havde også lyst til at gøre en mere fysisk forskel i verden.

Ane Gudrun bestemte sig for at ville kombinere sin kærlighed til bøger med sin kærlighed til naturen. Hun lavede sit eget forlag, hvor selve forlagets formål er at give en procentdel af overskuddet fra salget af bøgerne til velgørende naturprojekter.

Børnebogen ”Solvej elsker ord … og monstre” så dagens lys. Ane Gudrun lærte derefter sig selv at lave bogen fra start til færdigt tryk, men lærte sig også alle de skridt, der skal til for at lave eget forlag, nemlig forlaget Ravn.

”Jeg sagde intet om forlaget eller om bogen til nogen. Kun de ganske få; den redaktør jeg tilkøbte og min familie, men det var vigtigt for mig at det forblev mit hemmelige projekt. Jeg tror måske, jeg ventede på, hvordan lektørudtalelsen, som er bibliotekets interne vurderingssystem, modtog bogen. Og det var først, da bogen fik en flot modtagelse, og jeg vidste, at ’Solvej elsker ord … og monstre’ gav overskud, at jeg fortalte om mit projekt offentligt. Jeg tror, det var frygten for at fejle, som holdt mig tilbage,” siger Ane Gudrun.

’Solvej elsker ord … og monstre’ er heldigvis ikke blevet en fejl. Både biblioteket og bloggerne har nu taget godt imod bogen, med ord som ’GENIALT samtaleemne for børn!’’Det er en super fantasifuld historie.’ Og ’fyldt med fantastisk søde og skønne illustrationer.’

Og med selve bogen ønsker Ane Gudrun også at flytte følelser. ’Solvej elsker ord og monstre” er nemlig en bog til at løfte selvtilliden, og det trænger mange danske børn til. I bogen hører vi om Solvej, som elsker ord så højt, at hun siger dem hele tiden. Nogle ord er Solvej alligevel lidt træt af, såsom: ”Vær lige stille, unge dame.” Det, synes hun, bliver sagt alt for tit, så hun holder sig for sig selv, indtil hun møder monstrene, for de kan bruge alle hendes ord.  ”Solvej elsker ord … og monstre” handler om at finde ud af, hvad man er rigtig god til. At få selvtillid af den ting man kan, som måske i første omgang ikke er en brugbar egenskab, fordi man er i det forkerte miljø.

10% af overskuddet fra bogen går til opkøb af truet regnskov.

Ane Gudrun har før lavet postkort til fordel for Randers Regnskovs naturbevarende projekt i regnskoven i Bigai, og børnebogsforfatteren vil endnu engang lade støttekroner gå til Ecuador.

Læs mere om Randers Regnskovs projekt her

”Jeg har aftalt med Randers Regnskov, at jeg får en omregningsnøgle, når jeg opgør mit køb, så det helt tydeligt kan ses, hvor mange kvadratmeter, det drejer sig om. Det skal figurere på min hjemmeside. Det er jo ikke sådan at Randers regnskov går ud og køber meter for meter ved en donering, de samler sammen, så de kan købe større arealer af lokale lodsejerne. Jeg kan lige så godt indrømme, at jeg er faldet pladask for projektet i Bigai,” smiler Ane Gudrun.

Så med ’Solvej elsker ord … og monstre’ og Forlaget Ravn håber forfatter og illustrator Ane Gudrun at ændre noget, med bøgerne at ændre noget indeni mennesker og med forlaget at ændre noget ude i verden.

Solvej støtter regnskoven

———————-

Kærlig hilsen Ane Gudrun